søndag 11. juli 2010

HJERNEVASK, EIA OG LORENTZEN

HJERNEVASK var et populærvitenskaplig TVprogram om biologi og samfunn med programleder Harald Eia. Serien ble sendt på NRK1 våren 2010 og skapte stor debatt.
Fra Aftenposten Nett 28.02.10 sakser vi :
Kjønnsforskerne Jørgen Lorentzen og Cathrine Egeland må i ilden, åpenbart utvalgt til programmet på grunn av sine overmodige uttalelser. De to påstår, uten antydning til tvil og med overbærende latter, at biologisk baserte mentalitetsforskjeller mellom kjønnene ikke finnes.
Eia bygger opp programmet etter klassisk gresk dramaturgi og bruker selve jakten på kunnskapen som spenningsmotor. Klippene er kjappe, poengene klare. Som TV blir det så god underholdning som tørr forskning kan få blitt.
I jakten på «sannheten» reiser Eia til mer biologisk orienterte forskere både i Norge (Rikshospitalet), England (Cambridge) og USA (California State University). Psykologene og medisinerne tilbakeviser grundig og entydig de norske kjønnsforskernes uttalelser. Allerede én dag etter fødselen viser gutter og jenter typisk kjønnsmentalitet. Gutter ser allerede da mer på et mekanisk objekt, mens jenter ser mer på et ansikt, får vi vite fra Cambridge. Hvordan kan kjønnenes mentalitet da være uavhengig av biologi?


Denne limericken er tilegnet Jørgen Lorentzen for hans forgjeves forsøk på å klare å løpe fra sine uttlelser i programmet. Han meldte programmet til PFU uten å vinne frem med sin argumentasjon.

En kjønnsforskerguru på TV
sier Eias programmer er skjeve:
"Han vrenger og vrir
på alt som jeg si'r
skal Hjernevask fortsatt få leve?"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar